Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова Берлин да екстрадира стотици поддръжници на проповедника Фетхуллах Гюлен от Германия, информират "Ройтерс" и "Дейли сабах".

Ердоган и Меркел договориха четиристранна среща с Макрон и Путин за Сирия

Ердоган и Меркел договориха четиристранна среща с Макрон и Путин за Сирия

Възнамеряваме да проведем срещата през месец октомври

Ердоган направи коментара по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел. Турският лидер е на тридневна визита в европейската държава. Той желае подобряване на отношенията с най-голямата икономика в Европа и осигуряване на инвестиции.

Той също призова Германия да определи мрежата на Гюлен за терористична организация.

Снимка 380755

Източник: ЕПА

Има хиляди терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК) и стотици поддръжници на "Гюленистката терористична организация" в Германия. Турция очаква да бъдат екстрадирани, обяви той.

Меркел отбеляза, че Германия гледа много сериозно на доказателствата на Турция за организацията на Гюлен и търси заподозрени гюленисти, които са издирвани от Турция. Тя допълни, че Германия се нуждае от повече доказателства, за да обяви организацията за терористична.

Снимка 380758

Източник: ЕПА

По темата за борбата срещу тероризма Ердоган изтъкна, че Турция очаква по-тясно сътрудничество с Германия срещу всички терористични групировки, включително Кюрдската работническа партия (ПКК) и гюленистите, които са обвинявани от Анкара за опита за преврат в Турция през 2016 г.

Естествено право е на Турция да иска екстрадирането на бившия главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Чан Дюндар, каза още Ердоган. Дюндар е осъден на пет години и 10 месеца затвор за шпионаж.

"С взаимно доверие ние трябва да заловим заподозрените и да ги предадем. Това е важно от гледна точка на сигурността за мира и благосъстоянието на нашите държави", смята Ердоган.

Снимка 380759

Източник: ЕПА

Той също призова Германия да покаже уважение към правосъдната система на Турция, имайки предвид критики на Берлин във връзка с арестувани германски граждани в турската държава, които са обвинени в тероризъм.

Междувременно турско-германски журналист от Avrupa Postasi, носещ тениска с искане да се освободят задържаните в Турция журналисти, беше изведен от охраната по време на пресконференцията.

Снимка 380757

Източник: ЕПА