Турският президент Таип Ердоган заяви, че е предложил в разговор с руския президент Владимир Путин заедно да решат проблема с Нагорни Карабах.

Това обяви самият Ердоган в сряда по време на речта си в парламента, която се излъчва от телевизионния канал НТВ, съобщава ТАСС.

"Имахме добри разговори с Путин. Обсъдихме подробно Карабах и си казахме: Нека приключим всичко това в Кавказ. Ако искате, ще предприемем стъпки заедно, ще разговаряме със страните. Но сега е важно за нас ясно да решим дали ще уредим проблема или не", обясни Ердоган.

Турският президент смята, че Минската група "не е решила проблема, а е играла само за време".

Ердоган предложи Путин "да проведе среща с Пашинян", а самият той е готов да разговаря "с брат Илхам" Алиев, президента на Азербайджан. "Нека се справим добре, нека делегациите се срещнат. Сигурен съм, че ще постигнем резултат", каза Ердоган и припомни, че Анкара напълно подкрепя Баку в конфликта.

Той също така отбеляза, че в разговор с Путин той е обяснил за "червените линии", които Турция няма да премине по въпроса за Карабах, тъй като "неговите потомци няма да му простят".

Според Ердоган, той е информирал Путин за предполагаеми боеве от арменска страна с наемници от въоръжените групи на кюрдите.

Помпео звънна на Пашинян и Алиев със съвет да прекратят конфликта

Помпео звънна на Пашинян и Алиев със съвет да прекратят конфликта

Бивш посланик на САЩ: Ако Рсуия, САЩ и Франция не се задействат, конфликтът може да въвлече Турция и Русия