Турският президент Реджеп Ердоган подаде жалба срещу холандския политик Герт Вилдерс заради обиден туит, съобщава "Анадолу".

Адвокатът на президента Хюсеин Айдин подаде жалбата заради обидното съдържание в "Туитър" на Уайлдърс, насочено към Ердоган.

В наказателна жалба, подадена до Службата на главния прокурор на Анкара, Айдън нарече лидера на Партия за свобода "заподозрян" и заяви, че обидните му реплики са "наказателна клевета" и "не могат да бъдат оценявани според свободата на изразяване".

"Заподозреният Вилдерс в своето съдържание, насочено към първия ни пряко избран от народа президент, използва изрази, обиждащи честта и достойнството на нашия президент, и извърши престъплението публично, като поругава неговата личност, достойнство и репутация", се посочва в жалбата.

"Фашизмът не е в нашата книга, той е във вашата книга. Социалната справедливост е в нашата книга", каза Ердоган в неделя на заседание на управляващата от него Партия на справедливостта и развитието (АК) в източната провинция Малатия, наричайки Вилдерс "фашист" .

Изказването му е след като Вилдерс сподели обидна карикатура на турския президент, която е осъдена от няколко турски служители, включително външния министър Мевлют Чавушоглу.

Герт Вилдерс: "Туитър" временно блокира профила ми

Герт Вилдерс: "Туитър" временно блокира профила ми

"Туитър" често толерира смъртни заплахи срещу мен