Турският президент Реджеп Ердоган коментира, че съживяването на диалога между членовете на НАТО Турция и Гърция за разрешаване на дългогодишни спорове ще послужи на "стабилността и просперитета" в региона, съобщава АП. 

Говорейки на събитие на германския фонд "Маршал", проведено в комплекса на щаба на НАТО в понеделник, Ердоган се оплака, че според него липсва подкрепа от страна на съюзниците на Турция от НАТО в борбата с тероризма. Това бе позоваване на разочарованието на Турция от американската военна подкрепа за сирийските кюрдски бойци, които според Анкара са неразривно свързани с десетилетния бунт в Турция.

"Турция е на първа линия в борбата срещу тероризма във всички съответни международни платформи, особено НАТО", каза Ердоган, като добави, че около 4000 бойци от "Ислямска държава" са "неутрализирани" в турските трансгранични операции.

"Турция е единственият съюзник на НАТО, който се е борил лице в лице и е дал младите си синове като мъченици за тази кауза", каза Ердоган. "За съжаление не получихме подкрепата и солидарността, които очаквахме от нашите съюзници и партньори в борбата ни срещу всички форми на тероризъм."

Миналото лято дългогодишен спор между Турция и Гърция за граници и права върху природните ресурси в Източното Средиземноморие се разрази отново, след като Анкара изпрати кораби за енергийни изследвания във води, където Гърция обяви юрисдикция.

Дипломати от двете страни проведоха два кръга от разговори през последните месеци за първи път от пет години, докато външните министри на Гърция и Турция също имаха взаимни посещения. "Вярвам, че съживяването на каналите за диалог между (Турция) и нашия съсед и съюзник, Гърция и разрешаването на двустранни въпроси ще ... послужат за стабилността и просперитета на нашия регион", каза Ердоган.

Френският президент Еманюел Макрон написа в "Туитър", че иска да "върви напред" с Турция към уважителни отношения, след среща с президента на страната Ердоган.

И двамата разговаряха в понеделник в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Това бе първата им среща откакто спорът между двете страни достигна своя връх през октомври, след като Ердоган постави под въпрос психичното здраве на Макрон.

Макрон заяви, че иска всички съюзници в НАТО да се ангажират ясно с ценностите, принципите и правилата на военната организация, според френското председателство.

И двамата мъже обсъдиха въпросите на Либия и Сирия. Макрон по-специално обвини Турция в нарушаване на ангажименти, като увеличи военното си присъствие в Либия и привлече бойци от Сирия.

Макрон също подчерта, че секуларизмът на Франция зачита всички религии, включително исляма

Френското президентство заяви, че е необходимо "разяснение" в отговор на острата критика на Ердоган за отношението на Макрон към исляма и мюсюлманите, след като френското правителство предложи закон за борба с ислямистките радикали.

Байдън настоя пред НАТО: Отбраната на Европа, Турция и Канада е свещен дълг

Байдън настоя пред НАТО: Отбраната на Европа, Турция и Канада е свещен дълг

Значителна промяна от заплахите на неговия предшественик Тръмп да извади страната от НАТО