Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че ЕС е представил на Турция нова 12-месечна програма за подновяване на отношенията, пише вестник "Хюриет", цитиран от Ройтерс.

Ердоган е заявил пред журналисти след завръщането си от срещата на върха на НАТО в Брюксел по-рано тази седмица, че Турция и ЕС са се договорили да дадат нов импулс на отношенията. Той добави, че турският външен министър и представителите на ЕС ще работят по изпълнението на програмата.

Турският лидер е повдигнал въпроса за визовата либерализация по време на срещата си с представителите на ЕС.

В същото време АФП информира, че Ердоган е изразил неодобрението си пред германския канцлер Ангела Меркел относно решението на Германия да предостави убежище на хора, които са обвинени за връзки с неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Повдигнахме въпроса за метежниците, получили убежище и реагирахме категорично, каза Ердоган в интервю за "Хюриет", имайки предвид среща с Меркел в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел в четвъртък.

"Попитахме: Как можете да направите това", добави той и поясни, че Меркел отговорила, че "не зависи от нея".

Президентът на Турция изтъкна още, че Анкара ще каже "довиждане", ако Германия реши да изтегли войниците си от базата "Инджирлик", пояснявайки, че Турция не е получавала сигнал от Берлин за изтегляне на контингента.

Ердоган отбелязал пред Меркел, че ще се позволи на германски депутати да посетят базата, ако външният министър на Германия представи списък с имената на Турция.

За първи път от 8 месеца Турция пуска германски депутати във военна база

За първи път от 8 месеца Турция пуска германски депутати във военна база

В Коня има около 20 германски войници

Може да има сред германските депутати, които открито подкрепят терористи, предупреди той.