Турският президент Реджеп Ердоган призова жените да раждат по най-малко три деца, подчертавайки, че животът на жената би бил „непълен”, ако не роди, цитиран от „Франс прес”.

Това са последните му коментари от серията спорни изказвания, целящи да насърчат жените да помогнат за ръста на населението на Турция, което видимо се увеличава според данните от миналата година.

Президентът подчерта, че той е твърд поддръжник жените да имат своя кариера, но подчерта, че това не трябва да бъде „пречка” да имат деца.

Отхвърлянето на майчинството означава отказване на човечеството”, каза той при откриването на нова сграда на турска женска организация.

„Препоръчвам ви да имате по най-малко три деца”, добави президентът.

„Фактът, че жена е привързана към професионалния живот не трябва да я спира да бъде майка”, поясни той и допълни, че Турция е предприела „важни стъпки” в подкрепа на работещите майки.

Миналата седмица турският президент обяви, че семейното планиране и контрацепцията не са за мюсюлманските семейства, което доведе до бурна реакция от страна на активисти в защита на жените.

Ердоган обяви контрацепцията за предателство

Ердоган обяви контрацепцията за предателство

Може да „пресуши поколенията"

Жена, която заявява, „няма да бъда майка, защото работя", реално отрича своята женственост. Жена, която отхвърля майчинството, която избягва да бъде около къщата, без значение колко успешен професионален живот има, е дефицитна, непълна”, убеден е турският лидер.

Според статистиката населението на Турция е нараснало до 78,7 милиона миналата година – ръст с 1,3%. Населението на страната през 2000 година е било под 68 милиона души.

Но Ердоган намекна, че иска повече, отбелязвайки, че Турция е страна „с големи цели” и за да бъдат постигнати „всеки член на страната трябва да бъде мобилизиран”.

Силни семейства водят до силни нации”, според него.

Ердоган има две дъщери и двама синове.