Частично премахват половата сегрегация в ресторантите и кафенетата в Саудитска Арабия, обявиха властите на монархията, цитирани от АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че това е поредната мярка за смекчаване на социалните ограничения в ултраконсервативната монархия.

Саудитска Арабия се извини за видео, определящо феминизма като екстремизъм

Саудитска Арабия се извини за видео, определящо феминизма като екстремизъм

Видеото представя феминизма, хомосексуализма и атеизма като опасни идеи

Отдавна се изисква от местата за хранене да имат един вход само за мъже и друг за жени и семейства. В държавата от десетилетия се прилага стриктна политика на полова сегрегация на обществени места.

Министерството по въпросите на общините и селските райони написа в "Туитър" в неделя, че премахва няколко изисквания, които ресторантите трябва да спазват, включително необходимостта от "вход за ергени и отделен вход за семейства".

Не е ясно дали ограниченията при сядане в ресторантите ще бъдат отменени.

Саудитска Арабия позволи мъжете и жените да наемат общи стаи в хотелите

Саудитска Арабия позволи мъжете и жените да наемат общи стаи в хотелите

Жените вече могат да наемат хотелски стаи и самостоятелно

В момента ресторантите са разделени на "семейна" зона за тези, които са придружавани от жени и на зона "неомъжен" за мъже, макар че мнозина тихомълком събарят преградите през последните години на фона на либерализация.

Последната реформа е приветствана от младите граждани на Саудитска Арабия, но заклеймявана от най-консервативните, като те предупреждават, че е в противоречие с ислямския закон.