Полското правителство предупреди партньорите си от ЕС, че няма да приеме Европа на няколко скорости, заплашвайки да се задълбочат проблемите в ЕС, съобщава БиБиСи.

Премиерът на централноевропейската страна Беата Шидло обвини френския президент Франсоа Оланд, че се опитва да "изнудва" Полша във връзка с възникналия спор около председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Полша в изолация

Полша в изолация

ЕС е "в сферата на влияние на Германия"

Припомняме, Полша не успя да блокира преизбирането на Туск за втори мандат. Вчера 27 страни членки гласуваха в полза на полския политик, който от 1 юни 2017 г. още 30 месеца ще председателства съвета.

Туск преизбран за втори мандат като шеф на Европейския съвет
Обновена

Туск преизбран за втори мандат като шеф на Европейския съвет

Това съобщи премиерът на Люксембург Ксавие Бетел

"Ако някой ви заяви, че "вие не се държите уместно, така че няма да получите парите" - това е неприемливо", каза тя пред медии.

Шидло заяви, цитирана от АП, че вижда необходимост от дълбоки промени в ЕС.

Полша смята да блокира резолюцията от срещата на ЕС заради Туск

Полша смята да блокира резолюцията от срещата на ЕС заради Туск

След преизбирането му за председател на Европейския съвет...

Според нея с избирането на Туск е пренебрегнато мнението на Полша и това демонстрира несъвършенството на ЕС. Тя призова проблемите да бъдат оправени или съюзът ще се изправи пред ново разделение.

Министър-председателят отбеляза още, че Варшава не е подкрепила заключителното комюнике от срещата на върха като протест срещу избирането на Туск.

Франция, Германия и Италия подкрепят ЕС на различни скорости, но Полша е категорично против. Когато 27-те страни членки на ЕС се срещнат в Рим по-късно този месец, те ще отбележат 60 години от създаването на Европейската икономическа общност с Римските договори.