Европейският съюз е отворен за закупуване на ваксини COVID-19, разработени в Китай и Русия, ако отговарят на определени критерии, потвърди говорителят на Европейската комисия в понеделник, съобщава "Анадолу".

Освен клинично доказаната ефективност и безопасност, блокът изисква производителите на ваксини да се вписват в "правилния бюджет" и "да разполагат с подходящи производствени мощности на територията на ЕС, така че да могат да доставят по-бързо на гражданите на ЕС", обясни Стефан Де Кирсмакер.

"Ако компаниите смятат, че могат да изпълнят тези критерии, те могат да се свържат с Европейската комисия", добави говорителят.

Германия готова да използва руска или китайска ваксина срещу COVID-19

Германия готова да използва руска или китайска ваксина срещу COVID-19

Условието е тя да е безопасна и ефективна

Европейската агенция по медицина и разработчиците на руските ваксини Sputnik V са "в контакт", но "на този етап не е отправено искане за разрешение за пускане на пазара".

ЕС, който е с население от 450 милиона, подписа предварителни споразумения за покупка с шест производители на ваксини - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson и Sanofi/GlaxoSmithKline - за закупуване на около 2,3 милиарда дози ваксини.

Блокът очаква да получи до 600 милиона дози до края на септември от производителите Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson&Johnson.

ЕС иска 70% от пълнолетните да бъдат ваксинирани до лятото

ЕС иска 70% от пълнолетните да бъдат ваксинирани до лятото

AstraZeneca ще увеличи доставките на ваксини за ЕС с 30%

AstraZeneca също обяви в неделя, че ще достави 40 милиона първото тримесечие на годината.

Стратегията на ЕК за ваксини предполага, че държавите-членки на ЕС ще имунизират поне 70% от възрастното население до лятото.

Обвинявайки ЕС за бавното пускане на ваксините, през януари унгарското правителство подписа договори за закупуване на 2 милиона дози руски Sputnik V и 5 милиона от китайски, произведени от Sinopharm.

Унгария стана първата държава от ЕС, която даде лиценз и за двете ваксини COVID-19.

ЕС пусна платформа за поставяните ваксини срещу COVID-19

ЕС пусна платформа за поставяните ваксини срещу COVID-19

Първите данни са достъпни на сайта на европейската агенция и покриват 27-те странни членки

При липса на разрешение на регулатора на ЕС, Националният институт по фармация и хранене на Унгария даде разрешение за спешна употреба за начален период от шест месеца.

Европейската комисия представи в петък механизъм за прозрачност и разрешение за коронавирусни ваксини, произведени в страни от ЕС.

Съгласно новите правила, преди да дадат разрешение за износ, държавите-членки ще трябва да уведомят Европейската комисия дали фармацевтична компания е доставила своевременно ваксините в рамките на блока.

ЕС е получил 18,5 млн. ваксини срещу COVID-19 до момента

ЕС е получил 18,5 млн. ваксини срещу COVID-19 до момента

17,6 милиона дози са доставени от Pfizer-BioNTech, а останалите са доставени от Moderna.