Европейският съюз съобщи, че 18,5 милиона ваксини срещу коронавируса са разпределени в 27-те страни членки на ЕС на фона на забавените доставки, информира АФП.

Говорител на Европейската комисия поясни, че 17,6 милиона дози са доставени от Pfizer-BioNTech, а останалите са доставени от Moderna.

В ЕС живеят 450 милиона души. Общността сключи споразумения за шест различни ваксини и инвестира 2,7 милиарда долара в разработването им като част от сделки за предварително закупуване от фармацевтичните компании. Общо са поръчани над 2 милиарда дози, но ЕС изостава от Великобритания, САЩ и Израел в имунизацията.

До момента само три ваксини - Pfizer-BioNTech, Moderna и Astra-Zeneca - са одобрени за използване в блока.

Повече от 465 000 са починалите от коронавируса в ЕС.

Според ЕС общо 4 милиона дози са доставени на държавите членки миналата седмица. 3,5 милиона са от Pfizer-BioNTech и 500 000 от Moderna.

Въпреки спънките ЕС остава уверен, че страните членки могат да постигнат целта 70% от пълнолетните да бъдат ваксинирани до края на лятото. Но справка на "Политико" показва, че с настоящите темпове това не може да се случи.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията пусна нова платформа за проследяване имунизационната кампания срещу коронавируса в Европейския съюз.