Европейският съюз е в критична ситуация и проблемите не могат да бъдат разрешени на една среща.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си на срещата на върха на съюза в Братислава, която има за цел откриване на път за бъдещето на ЕС след „Брекзит”-а, цитирана от Ройтерс.

Не може да се очаква разрешаване на проблемите на Европа на една среща – ние сме в критична ситуация, а по-скоро става въпрос да демонстрираме действия, че можем да бъдем по-добре, каза тя пред журналисти.

Меркел добави, че срещата е важна, за да се покаже, че Европа „може да действа в сигурността и срещу тероризма”, докато помага в заетостта и защити границите си.

Борисов отива в Братислава да иска от ЕС 160 млн. евро за спирането на мигрантите

Борисов отива в Братислава да иска от ЕС 160 млн. евро за спирането на мигрантите

Срещата на върха на 27-те решава ключови въпроси за бъдещето на ЕС

Междувременно домакинът Роберт Фицо, премиер на Словакия, изтъкна, цитиран от „Франс прес”, че лидерите трябва да проведат „много честна” дискусия, ако искат да се обединят за разрешаване на кризата след решението на Великобритания да излезе от ЕС.

Вярвам, че 27-те премиери и президенти ще имат много честна дискусия за състоянието къде в момента се намира ЕС”, допълни той.

Искаме да покажем единство, всички искаме да покажем, че това е уникалният проект и се нуждаем да продължим този проект”, продължи Фицо.

Лидерите ще се срещнат отново в Малта и Рим през март – срещи, които съвпадат с 60 години от основаването на съюза.

Преди срещата председателят на ЕС Доналд Туск каза, че лидерите трябва да направят „трезва и брутално честна оценка на ситуацията”.