В понеделник ЕС изрази загриженост относно забележките на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу Гърция и призова страните към мирен диалог при справянето с двустранни проблеми в отношенията между Атина и Анкара, пише "Ахвал". 

"Наясно сме с тези враждебни забележки на политическото ръководство на Турция срещу Гърция и гръцкият народ и това източник на безпокойство, те будят наистина сериозна загриженост",коментира говорителя на външните работи на ЕС Петер Стано.

"Позицията на ЕС беше и остава много ясна, ние очакваме Турция да се въздържа от ескалираща реторика и да се ангажира с насърчаването на добросъседски отношения, а не обратното", каза служителят на ЕС.

По-рано тази седмица Ердоган предупреди Гърция да не "стига твърде далеч" на фона на повишеното напрежение около териториалните спорове.

"Когато му дойде времето, ще направим необходимото. Както казваме, изведнъж, можем да дойдем за една нощ", обяснява турския лидер.

Отношенията между Анкара и Атина, които остават напрегнати по редица въпроси от десетилетия, се влошиха до най-лошото си състояние от 90-те години на миналия век, когато страните бяха на ръба на война. През последните месеци Турция обвини Гърция, че е милитаризирала своите острови близо до турското крайбрежие в нарушение на международните споразумения. Гърция отрича обвиненията.

Анкара обвинява американски и европейски политици, че несправедливо са заели страната на Гърция в спора.

Миналия месец Турция заяви, че гръцките ракети земя-въздух С-300 са се насочили към турски изтребители F-16, изпълняващи разузнавателна мисия в международното въздушно пространство, каза Greek Reporter. Гръцки военни източници отхвърлиха твърдението.

Ердоган пак плаши Гърция с последствия заради провокации

Ердоган пак плаши Гърция с последствия заради провокации

Припомни моменти от историята и обвини в окупация