Страните от Европейския съюз се готвят да приемат обща система базирана на цветове за координиране на пътуванията в 27-членния блок на фона на пандемията от коронавирус, съобщава АП.

Целта е да се гарантира, че държавите-членки няма да затварят границите си една за друга и да се избегне повторение на хаоса от март, когато вирусът за пръв път удари блока.

Ключовата мярка е обща карта на инфекциите, изготвена от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Тя ще сортира европейските региони в зелени, оранжеви и червени зони според тежестта на огнищата на коронавирус.

Според последното предложение червените зони трябва да бъдат области, където общият брой на случаите на COVID-19 е повече от 50 на 100 000 души през 14-дневен период и процентът на положителните тестове достига най-малко 4%.

Регионите с по-нисък положителен процент, но когато общият брой на случаите е над 150 на 100 000, също ще бъдат класифицирани в червено.

Румъния отчете над 2 хил. заразени с коронавирус за ден

Румъния отчете над 2 хил. заразени с коронавирус за ден

Инфекционалисти: Никой не е защитен и не може да гарантира, че ще има лека форма

В светлината на високото ниво на заразяване по целия континент, по-голямата част от блока трябва да бъде класифицирана като червена или оранжева.

Властите в Белгия, една от най-тежко засегнатите от коронавируса европейски държави, предупреждават, че броят на случаите се увеличава с "доста тревожен" темп и че 10 000 души могат да се заразяват всеки ден до края на седмицата.

Ив Ван Лаетем, говорител на белгийския кризисен център COVID-19, казва, че "всички показатели продължават да се повишават, трябва да се каже, по доста тревожен начин, във всички провинции и всички възрастови групи".

Средно 4145 нови случая са регистрирани всеки ден в Белгия през седмицата от 2 до 8 октомври, което е ръст от 89% спрямо предходната седмица, сочат данните, публикувани в понеделник. Ако този ръст продължи със същата скорост, можем да видим по 10 000 нови случая на ден в края на тази седмица.

Франция се готви за по-строги мерки след скок на заразявания

Франция се готви за по-строги мерки след скок на заразявания

Ситуацията в болниците в страната се влошава

От началото на пандемията над 162 200 души са заразени с вируса в Белгия, която има население от около 11,5 милиона.

Миналата седмица правителството затегна ограниченията си за коронавирус. Тесните контакти са ограничени до максимум трима души извън домакинството. В столицата Брюксел, където всеки ден се наблюдават над 800 нови случая, баровете и кафенетата са затворени поне за месец.

Общо в света са регистрирани повече от 37,4 милиона случая на инфекция, над 1 075 942 души са загинали по данни от университета Джонс Хопкинс.

Ново проучване показа, че новият коронавирус може да остане активен до 28 дни върху банкноти, неръждаема стомана и стъкло.

Група учени твърдят, че коронавирусът може да се задържи върху човешката кожа и да бъде опасен за около девет часа. Това е около пет пъти повече от грипните вируси.

Проучванията показват, че "трябва да продължим да си мием ръцете и да дезинфекцираме дръжките на вратите, приборите за хранене, банкоматите и други често използвани повърхности", коментира пред FT Тревyр Дрю, директор на австралийския Център за готовност за заболявания.

Англия отчита повече хоспитализирани с коронавирус от март

Англия отчита повече хоспитализирани с коронавирус от март

Затварят барове и заведения защото викането и пеенето разпространят вируса