ЕС планира в сряда да наложи санкции на ирански граждани за нарушения на правата на човека за първи път от 2013 г., съобщава "Ройтерс", позовавайки се на дипломатически източници в Европейския съюз.

Ограниченията включват забрана за влизане в страни от ЕС, както и замразяване на активите на физически лица. Конкретните имена на ирански граждани ще бъдат публикувани следващата седмица, когато санкциите влязат в сила.

Заедно със САЩ от 2011 г., ЕС наложи редица санкции за нарушения на правата на човека на над 80 иранци.

"Политико": САЩ готвят ново предложение на Иран за ядрената сделка

"Политико": САЩ готвят ново предложение на Иран за ядрената сделка

От седмици се водели тайни преговори

Дипломат от ЕС коментира, че "общността се стреми да заеме по-твърда позиция по въпроса за защитата на правата на човека. Тези, които са отговорни за сериозни нарушения на правата, трябва да са наясно, че има определени последици".

Въвеждането на санкции срещу Иран не е свързано с усилия за възобновяване на ядрената сделка, която САЩ отказа, но сега се стреми да се върне към нея.

На 9 март специалният докладчик на ООН за правата на човека в Иран Джавид Рехман, представя доклад за "чести случаи на смъртно наказание в Иран, включително екзекуции на непълнолетни, използване на изтезания за налагане на признания и законен брак на момичета на възраст от 10 години." Иран многократно отрича обвиненията в нарушения на човешките права.

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

Всички те са замесени в нарушения на правата на човека