Европейската комисия наложи глоба от 4,34 милиарда евро (5,06 милиарда долара) на конгломерата Alphabet Inc., притежаващ Google, за нарушаване на антимонополното законодателство на ЕС.

Брюксел обвинява конгломерата в злоупотреба с доминиращо положение с операционната система Android, пише "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източник.

Google отнесе рекордната 2,42 млрд. евро глоба от ЕК

Google отнесе рекордната 2,42 млрд. евро глоба от ЕК

Компанията фаворизирала собствената си услуга за пазаруване

Това е най-голямата глоба, която ЕС налага на американски технологичен гигант. Преди година Европейският съюз глоби Google с 2,4 милиарда евро.

Преди две години ЕС предприеме разследване за злоупотреби с операционната система Android, която е използвана на повече от 80% от смартфоните в света.

ЕК обмисля да разследва Google и по други оплаквания

ЕК обмисля да разследва Google и по други оплаквания

По-рано ЕС глоби гиганта с рекордните 2,7 милиарда долара

По-късно решението за новата глоба беше обявено от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Вестагер заяви, че Европейската комисия налага глоба на гиганта в размер на 4,34 милиарда евро. Тя подчерта, че технологичната компания Google е замесена в "три вида незаконни ограничения в използването на Android", които позволяват на компанията да "циментира" доминацията си с търсачката. Еврокомисарят поясни, че компанията има 90 дни да направи промени, за да избегне санкциите.

От Google отговориха, че възнамеряват да обжалват решението на Европейската комисия.