ЕС не признава изборите в Беларус и застава зад беларуския народ за мирно и демократично прехвърляна на властта, коментира  председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, след извънредна среща на държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС за Беларус.

ЕС изпраща силно и обединено послание към властите в Беларус, обясни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Кремъл: За момента няма да изпращаме руската армия в Беларус

Кремъл: За момента няма да изпращаме руската армия в Беларус

Кремъл съобщи, че не вижда необходимост Русия

Европа ще наложи санкции на отговорните за насилието и фалшификациите на изборите в Беларус.

ЕС смята насилието срещу протестиращите в Беларус за шокиращо и очаква разследване. ЕС стои солидарно с хората на Беларус и не приема безнаказаност.

Ще бъде проучен "въпросът за включването на Лукашенко в списъка със санкции".

Предвиждат се 53 милиона евро за гражданите на Беларус, коментира Фон дер Лайен. Програмите за помощ ще бъдат разпределени по такъв начин, че парите "да отидат не при властите, а при хората".

Лукашенко нареди да се потушат протестите и затяга контрола на границата

Лукашенко нареди да се потушат протестите и затяга контрола на границата

Борел очаква лидерите на ЕС да "осъдят и да не признаят режима на Лукашенко"

От тази сума 2 милиона евро ще бъдат насочени за подкрепа на "жертви на репресия", 1 милион евро - за подкрепа на обществени организации и гражданско общество, а 50 милиона евро трябва да бъдат насочени към борбата с коронавируса.

Но бъдещето на страната трябва да се реши в Минск, не в Брюксел или Москва, не става въпрос за геополитика, а за демократични права, добави Мишел.

"Хората на Беларус искат промяна и я искат сега. Впечатлени сме от смелостта им. Точно за десет дни от провеждането на президентските избори, безпрецедентен брой хора излязоха на улиците в Беларус. Те искат демокрация и нови президентски избори, тъй като тези избори не бяха нито честни, нито свободни", обясни Фон дер Лайен.

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Беларусите днес просто искат справедливост и базови граждански свободи. Но изглежда, че е малко вероятно да ги получат. Което е жалко на фона на случващото се през последните дни