Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини Европейския съюз в „унижаване” на Анкара и повтори, че правителството ще пусне мигрантите, ако страната не получи визова либерализация, съобщава „Франс прес”.

„Турският народ е травмиран” от опита за пуч на 15 юли, каза Чавушоглу пред вестник „Билд” в коментар, който ще бъде публикуван днес.

Вместо да помогнат на Турция, европейските страни ни унижават”, оплака се той.

Отношенията между ЕС и Турция се влошиха от опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Европа е обезпокоена от предприетата от турското правителство чистка.

Според министъра Турция е положила много усилия „като малко други страни, за да изпълни условията за присъединяване към ЕС”. В замяна държавата е получила „само заплахи, обиди и пълно блокиране” от 28-те страни членки.

Питам се, какво престъпление сме извършили? Защо е тази враждебност?", попита Чавушоглу, който в сряда обвини Брюксел, че е „насърчил” метежниците.

Външният министър отново обвърза визовата либерализация със спирането на мигрантите.

Ясно е: или ще изпълним заедно всички споразумения, или няма, отговори той на въпрос на вестника дали Турция ще пусне стотици хиляди мигранти и бежанци да достигнат до бреговете на Гърция.