Ново британско предложение за избягване на гранични проверки на остров Ирландия след Брекзит е "стъпка в правилната посока" и "прави постигането на компромис възможно".

Това обяви пред "Ройтерс" източник от ЕС, запознат с преговорите.

Борис Джонсън разкости плана на Мей за Брекзит

Борис Джонсън разкости плана на Мей за Брекзит

Това е моментът, има време да отхвърлим "Чекърс"

Преговорите между ЕС и Лондон за Брекзит навлязоха в задънена улица, тъй като двете страни все още не могат да постигнат споразумение за ирландския казус и бъдещите икономически отношения. Брюксел и Лондон желаят да се избегне "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит. Великобритания иска да регулира границата чрез всеобхватно споразумение за търговските връзки с ЕС след напускането на Общността.

Блокът подчертава, че е необходим резервен план в случай, че търговските преговори се провалят или се удължат след напускането на Великобритания през март 2019 г. и след преходния период до края на 2020 г.

Франция засилва граничния контрол, готви се за Брекзит без сделка

Франция засилва граничния контрол, готви се за Брекзит без сделка

Наема още 700 митничари

Ирландското правителство обяви, че все още не знае за новото "backstop" (ако не се намери конкретно решение, ще се установи обща зона на регулации, която обхваща и Северна Ирландия - б.р.) предложение.

Дипломати от ЕС и представители заявиха, че все още не са виждали ново официално предложение на Лондон в писмена форма.

Юнкер предупреди Мей: Без сделка за Брекзит, ако не се договорим за ирландската граница

Юнкер предупреди Мей: Без сделка за Брекзит, ако не се договорим за ирландската граница

ЕС все още иска споразумение

Според дипломати от ЕС Великобритания ще се съгласи на безсрочно "backstop" решение, което преди е липсвало в предишното предложение на Лондон, отхвърлено от съюза през юни.

Но Великобритания се придържа към позицията си, че в случай, че се задейства това решение, цялата страна ще остане в митническия съюз. Това означава, че ще има същите мита върху стоките, както ЕС в момента има с Турция.

Източници от ЕС разкриха, че предложението на Великобритания предвижда да се премахне необходимостта от митнически проверки на стоки и селскостопански продукти на остров Ирландия.

При другите проверки Великобритания е съгласна да се опростят, малък контрол над стоки от британския остров към Северна Ирландия, според източници на ЕС, които описаха новото предложение.

"Това е стъпка в правилната посока, правят постигането на компромис възможно", обяви източник от ЕС.

По-късно днес ирландският премиер Лео Варадкар ще се срещне с представители на ЕС в Брюксел.

Дъблин се надява да разгледа новото предложение през следващата седмица.