Страните на Европейския съюз се споразумяха, че водещият фонд на блока за отдалечаване на региона от изкопаеми горива не трябва да финансира проекти за ядрена енергия или природен газ, въпреки призивите на някои източни страни газът да бъде допустим за финансиране от ЕС, съобщава "Ройтерс".

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, иска да създаде фонд за справедлив преход от 40 милиарда евро, състоящ се от 30 милиарда евро от фонд за възстановяване на коронавирус в ЕС и 10 милиарда евро от бюджета му за 2021-27 г.

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"

Фондът има за цел да насърчи преминаването от високо въглеродни отрасли, които биха помогнали на миньори да се преквалифицират и да намерят нови нисковъглеродни работни места и да подпомагат регионите, чиито икономики зависят от замърсяващите сектори за изграждане на нови отрасли.

Посланици от 27-те държави-членки на ЕС се съгласиха, че Фондът за справедлив преход не трябва да подкрепя извеждането от експлоатация или изграждането на атомни електроцентрали, нито инвестициите, свързани с изкопаеми горива, според документ, публикуван в четвъртък.

Позицията е в съответствие с Комисията и вероятно окончателният Фонд за справедлив преход ще изключи АЕЦ и газ.

Предложението ще бъде финализирано след преговори между държавите-членки, Комисията и Парламента на ЕС, като последният обикновено подкрепя амбициозните политики за изменение на климата.

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

От регионален износител България можело да се превърне в крупен вносител на електроенергия

Тъй като лидерите на ЕС все още се борят за размера и формата на фонда и бюджета на ЕС за възстановяване, държавите-членки отказаха да приемат размер.

Въпреки че парите за преход не са на масата, проектите за изкопаеми газове все още могат да търсят подкрепа от други части на бюджета на ЕС и средствата за възстановяване на коронавирус - стига тези проекти да "не навредят" на целите на блока за намаляване на емисиите.

Осем източни държави миналия месец призоваха ЕС да включи проекти за природен газ в бъдещото финансиране, от което те имат нужда за да се прехвърлят от въглищна енергия.

Природният газ произвежда двойно по-малко CO2 от въглищата, когато се изгаря в електроцентралите, но производството на газ е свързано с отделяне на метан, мощен парников газ.

Климатичните кампании твърдят, че нови газови централи могат да просъществуват десетилетия, заплашвайки целта на ЕС да намали нетните си емисии до нула до 2050 г.

Рано или късно затваряме въглищни централи

Рано или късно затваряме въглищни централи

България разчита на тях и е с относително нисък БВП, обяснява енергиен експерт