Министерството на външните работи на Турция обяви, че отхвърля незаконните искания на представители на Гърция и ЕС относно турското сондиране за газ и петрол край Кипър и поясни, че ЕС не може да бъде безпристрастен посредник по кипърския въпрос, информира "Ройтерс".

В съобщение министерството пояснява, че турският кораб "Фатих" е започнал да сондира западно от средиземноморския остров през май, а корабът "Явуз" наскоро е пристигнал в район източно от Кипър, където ще започне да сондира.

Втори кораб на Турция започва да "дупчи" за нефт и газ край Кипър

Втори кораб на Турция започва да "дупчи" за нефт и газ край Кипър

Въпреки нарастващото напрежение с Европейския съюз по темата

Междувременно "Блумбърг" пише, че ЕС обмисля да прекрати контактите с Турция на най-високо ниво и да отреже финансирането на страната в протест срещу сондажите на Турция край Кипър.

Мерките ще бъдат обсъдени на среща на европейски министри днес в Брюксел. Една от мерките е свързана с ограничаване на финансирането на Турция от Европейската инвестиционна банка и спиране на 146 милиона евро помощ за 2020 г.

Ердоган се сопна на Ципрас и ЕС за проучванията за газ край Кипър

Ердоган се сопна на Ципрас и ЕС за проучванията за газ край Кипър

Турция щяла да проучва, "докато не постигнем справедливо разпределение на природните ресурси в Източното Средиземноморие"

Предложените от Европейската комисия варианти също включват прекратяване на всички срещи на министерско и лидерско ниво, както и течащите преговори между двете страни за споразумение в сферата на авиацията. Службата на ЕС за външна политика също ще посъветва страните членки да се въздържат от контакти на високо ниво с Турция.

"Блумбърг" пояснява, че евролидерите са на страната на Кипър в спора, като през миналия месец предупредиха, че са готови да обмислят санкции, ако Турция продължи със сондирането.

Гърция предупреди Турция с последици заради действията ѝ край Кипър

Гърция предупреди Турция с последици заради действията ѝ край Кипър

След като Турция се опитва да сложи ръка върху газовите находища край острова

Мерките вероятно ще бъдат договорени днес и ще бъдат одобрени от външните министри на срещата им в Брюксел през следващата седмица.