Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да помисли за пускане в обращение на цифрова валута, пише в проектодокумент на Европейския съюз, цитиран от "Ройтерс".

Зукърбърг: Финансовата система на САЩ е остаряла и либра е опит за модернизирането й

Зукърбърг: Финансовата система на САЩ е остаряла и либра е опит за модернизирането й

Зукърбърг добави, че САЩ се конкурират с Китай за съвременни платежни системи

Евентуална европейска цифрова валута ще бъде в отговор на плановете на "Фейсбук" да пусне своя криптовалута, което се възприема като враждебен акт от световните регулатори. През юни социалната мрежа обяви, че планира да пусне дигиталната валута либра през следващата година. Но през септември Германия и Франция предупредиха, че представлява риск за финансовия сектор и подкрепят разработването на алтернатива.

В проектотекста на ЕС, видян от осведомителната агенция, също се призовава блокът да разработи общ подход към криптовалутите, включително забраняване на проекти, които се разглеждат като високорискови.

Париж, Рим и Берлин блокират либра на „Фейсбук” в Европа

Париж, Рим и Берлин блокират либра на „Фейсбук” в Европа

Ние ще предприемем действия с италианците и германците, защото нашият суверенитет е в опасност

В сегашната форма на документа, който може да бъде приет от финансовите министри на ЕС следващия месец, може да засили кампанията на ЕС срещу криптовалутите, които до момента са само частично регулирани от някои страни членки.

ЕЦБ и другите централни банки в ЕС може да проучат възможностите, както и предизвикателствата от пускането на дигитални валути от централната банка, включително като се обсъдят и конкретни мерки по отношение на последствията, пише в документа, подготвен от Финландия, който ротационен председател на ЕС. Документът може да бъде променен.

Текстът може да обсъден от финансовите министри на ЕС в петък, но приемането му може да стане на следващата среща на 5 декември.