"Фейсбук" обяви, че пуска дигитална валута, наречена Libra, която ще позволи на милиардите потребители да правят финансови преводи по света, пише "Гардиън".

Британският вестник отбелязва, че решението може потенциално да разтърси световната банкова система.

Libra се разглежда като инструмент за свързване на хората, които нямат достъп до традиционни банкови платформи. 2,4 милиарда души използват "Фейсбук" всеки месец, това означава, че Libra може да промени правилата във финансовия сектор. Но социалната мрежа ще бъде държана изкъсо след поредицата от скандали, свързани със защитата на личните данни.

Ходът също може да помогне за увеличаване на приходите на технологичния гигант. Анализатори предполагат, че Libra може да се превърне в голям инструмент за трупане на приходи.

Технологията за правене на преводи с Libra ще бъде достъпна като приложение, но също и с платформите WhatsApp и Facebook Messenger най-рано от 2020 г. Ще позволява на потребителите да правят преводи и потенциално да плащат за стоки и услуги, като използват цифровата валута на "Фейсбук" вместо местната валута.

Но действията на социалната платформа ще бъдат подложени на проверка от финансови регулатори и защитници на личните данни по света. Американски и британски представители изразиха притеснението си от навлизането на "Фейсбук" във финансовия сектор.