В европейските столици се обсъждат планове Великобритания да получи изключение от правилата на ЕС за свободно движение в съюза за период до 7 години, докато в същото време запази достъпа си до единния пазар.

Това може да бъде част от потенциално споразумение за „Брекзит”, пише британското издание „Гардиън”.

Високопоставени британски и европейски източници потвърдиха, въпреки че първоначално е имало голяма съпротива от страна на френския президент Франсоа Оланд, изразена по време на преговори с премиера на Великобритания Тереза Мей тази седмица, че идеята за „извънредна спирачка” за свободното движение на хора може да бъде разширена повече от договореното между Брюксел и Лондон при бившия премиер Дейвид Камерън.

Ако такова споразумение бъде постигнато и бъде наложен конкретен период, дипломати вярват, че това може да помогне за разрешаване безпокойството на британския народ по отношение на миграцията от страни членки на ЕС, докато в същото време позволява на Великобритания да има пълен достъп до европейския пазар.

Докато в същото време планът може да бъде отхвърлен от много страни членки, включително Франция, Полша и държави от Централна и Източна Европа, той може да редуцира икономическия шок за ЕС от „Брекзит” като остави Великобритания в единния пазар, както и по-малко политически поражения за европейския проект, които могат да се появят вследствие на пълен развод.

Високопоставени британски източници изтъкнаха, че е твърде рано, но някаква форма на разширяване на „извънредната спирачка” е „една от идеите, които се обсъждат”.

При подобно споразумение Лондон ще трябва да продължи да плаща големи вноски в бюджета на ЕС, но по-малки суми в сравнение със сега. Също така ще изгуби мястото си в Европейския съвет и няма да участва на преговорите при определянето на правилата на единния пазар, защото не е пълен член на съюза.

По време на кампанията евроскептиците обявиха, че при излизане на Обединеното кралство от ЕС страната ще спести 350 милиона лири на седмица, които могат да бъдат пренасочени към здравеопазването, което впоследствие беше отречено.

Дипломати и съветници в ЕС вярват, че съюзът трябва да се опита да задържи Лондон в единния пазар, ако е възможно, но да не се сключва изгодно за Великобритания споразумение, което може да изкуши други страни членки да тръгнат по същият път.