Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че Европейският съюз не заема позиция по спора за суверенитета в Южнокитайско море, цитирана от световни агенции.

След края на срещата на върха ЕС-Китай в Пекин Могерини подчерта, че ЕС призовава всички страни да уважат правните решения и да спазват Конвенцията на ООН по морско право, включително за свободно мореплаване. 

Шефът на Европейския съвет Доналд Туск пък заяви, че се надява решението на арбитражния съд за Южнокитайско море, което вбеси Пекин, да има позитивен момент в разрешаването на морските спорове.

По думите му ЕС напълно се доверява на правния процес в арбитражния съд в Хага и че Европа ще продължи да говори в подкрепа на международното право.

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море
Обновена

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море

Обяви, че Китай е нарушил суверенните права на Филипините

Припомняме, вчера арбитражният съд в Хага постанови в полза на Филипините в съдебен спор с Китай за Южнокитайско море.

В същото време Туск заяви, че ЕС и Китай са се договорили да работят заедно за решаване на проблема с миграционната криза на глобално равнище, цитиран от ТАСС.

Председателят на Европейския съвет заяви, че лидерите на ЕС и Китай са се договорили да се срещнат до края на годината в Брюксел, за да проведат още един кръг от диалога за правата на човека. "Несъмнено има разногласия по този въпрос. Но приветствам готовността на Китай да се включи", заяви Туск.

По думите му разговорите с Пекин са били „интензивни и открити”. "Но най-важното е, че срещите ни с (генералния секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия) Си Цзинпин и премиера (председателя на Държавния съвет на Китай) Ли Къцян бяха продуктивни и всеобхватни. В резултат мога да кажа, че успяхме да постигнем напредък в стратегическото партньорство между Китай и ЕС", заяви председателят на Европейския съвет.

Китайският премиер Ли Къцян изтъкна пред представителите на ЕС, че страната му е ангажирана да предприеме пазарни реформи и е решена да разреши казуса със стоманата, влошил отношенията между Китай и ЕС. Брюксел се оплаква, че Пекин залива пазара със стомана, засягайки производството в Европа.

Искаме търговията между Китай и Европа да расте на стабилна платформа”, изтъкна той пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря по търговията Сесиля Малмстрьом.

По-рано Юнкер призова Пекин да премахне нелоялните рестрикции, които затрудняват европейските фирми да се конкурират.

Той предупреди, че съюзът ще използва всички налични инструменти да се защити от вноса на китайска стомана.

ЕС ще защити стоманената си индустрия. Не сме беззащитни, ще използваме всички налични инструменти”, каза той пред репортери.

Юнкер добави, че има „ясна връзка” между намаляване на износа на стомана от Китай и ЕС да гарантира на азиатската страна „статут на пазарна икономика”, което Пекин желае.