Европейската агенция по лекарствата съобщи, че коктейлът от антитела на американската компания Regeneron Pharmaceuticals може да бъде използван за лечение на пациенти с коронавирус, които не се нуждаят от допълнително кислород и са пред риск да се разболеят тежко, информира "Ройтерс".

Препоръката сега може да се използва като ръководство от европейските държави при възможна употреба на комбинацията от касиривимаб и имдевимаб преди да бъде издадено разрешение за пускане на пазара на лекарствени продукти, поясняват от агенцията.

Експерименталното лекарство бе предписвано на бившия президент Доналд Тръмп след заразяването си с коронавирус.

Коктейлът от антитела срещу вируси работи като се прикрепя към протеин на повърхността на вируса. Има за цел да попречи на вируса да се закача за клетки и да се репликира, докато в същото време позволява на имунната система да атакува вируса.

В началото на месеца се появиха резултати от проучване, които разкриват, че моноклоналните антитела - голямата надежда за лечение на коронавируса - се провалят срещу мутации на вируса, такива като тези, които се появиха в ЮАР и Бразилия.

Има високи очаквания моноклоналните антитела да помогнат в борбата срещу коронавируса. Такива тела, произведени от Regeneron в САЩ, бяха използвани по време на лечението на Доналд Тръмп срещу коронавируса и изиграха важна роля при възстановяването му. Антителата са тествани в болници във Великобритания. Но създадените от Regeneron, Eli Lilly и GlaxoSmithKline антитела се провалят срещу един или няколко мутации на коронавируса.

Антителата се произвеждат чрез клониране на човешки бели кръвни клетки и наподобяват реакцията на имунната система. Те са много безопасни и са създадени директно да атакуват вируса. В началото на изпитанията антителата изглеждаха изключително обещаващи за спиране прогресирането на коронавируса.