Европейският съюз одобри в четвъртък още 545 милиона евро военна помощ за Украйна, с което общата подкрепа за украинската армия достигна 3,6 милиарда евро, пише "Анадолу".

Държавите-членки на ЕС дадоха зелена светлина за седмия пакет от 500 милиона евро по Европейския механизъм за подпомагане на мира, съобщиха от Съвета на Европейския съюз в изявление за медиите.

"ЕС засилва подкрепата си за Украйна, за да защити нейния суверенитет и териториална цялост в рамките на нейните международно признати граници и да защити цивилното население срещу продължаващата руска агресивна война", се казва в документа.

Решението дойде преди 24-ата среща на върха ЕС-Украйна, която ще се проведе в петък в украинската столица Киев.

Борел не изключва доставка на изтребители за Киев
Обновена

Борел не изключва доставка на изтребители за Киев

Няма да е изненадан, ако САЩ и Германия промянат позициите си

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и 15 еврокомисари, включително върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, вече пристигнаха в Киев, за да проведат разговори с колегите си от украинското правителство.

В допълнение към подкрепата от 500 милиона евро, държавите-членки на ЕС също одобриха "нова мярка за помощ от 45 милиона евро в подкрепа на усилията за обучение на мисията на Европейския съюз за военна помощ в Украйна", се казва в изявлението.

Новият фонд ще покрива несмъртоносно оборудване, доставки и услуги за украинските войници, обучени от ЕС.

Според информацията, получена от Анадолската агенция, Борел се очаква да обяви нова цел за мисията за военно обучение на ЕС, включваща 15 000 войници в допълнение към сегашните 15 000 войници.

От началото на войната на Русия срещу Украйна ЕС и неговите държави-членки са предоставили 50 милиарда евро пряка подкрепа на Украйна.

Тя включва приблизително 12 милиарда евро военна помощ, която се състои от 3,6 милиарда евро фондове на ЕС по линия на Европейския механизъм за подпомагане на мира и двустранна подкрепа от неговите държави-членки.

Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев с 14 еврокомисари

Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев с 14 еврокомисари

Предстои среща на върха Украйна - ЕС