Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и 14 ключови еврокомисари пристигнаха в Киев за съвместна среща с украинското правителство преди срещата на върха ЕС-Украйна на 3 февруари, предава Ройтерс.

"Пристигнахме в Киев, за да предадем най-силния сигнал за подкрепа на ЕС на всички украинци", написа Борел в "Туитър", като уточни, че помощта на ЕС за Киев от началото на конфликта възлиза на 50 милиарда евро.

В същото време пресслужбата на Европейската комисия съобщи, че делегацията на ЕК, състояща се от Фон дер Лайен, Борел и 14 ключови еврокомисари, включително заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, за вътрешните работи Илва Йохансон, за управлението на кризи Януш Войчеховски, за разширяването на Оливър Вархеи, както и заместник-председателя на Европейската комисия за свободата и ценностите Вера Йоурова и за насърчаването на европейския начин на живот, Маргаритис Схинас, са пристигнали в Киев.

"Срещата между Европейската комисия и правителството на Украйна ще бъде възможност за обмен на мнения по много въпроси на сътрудничеството между ЕС и Украйна и за обсъждане на предстоящото възстановяване на страната, както и нейния европейски път", заяви пресслужбата на ЕК . На 3 февруари Киев ще бъде домакин на среща на върха ЕС-Украйна, на която ще се обсъди подготовката за присъединяването на страната към ЕС. По-рано порталът Euractiv писа, че на страната няма да бъде предложена ускорена процедура за присъединяване към ЕС.

Съвместни срещи на Европейската комисия с правителствата на различни страни партньори се провеждат редовно, но с Украйна от началото на военния конфликт в тази страна се провеждат за първи път. Европейската комисия "от съображения за сигурност" не съобщи нищо предварително за програмата на това посещение и състава на европейската делегация.

Борел не изключва доставка на изтребители за Киев
Обновена

Борел не изключва доставка на изтребители за Киев

Няма да е изненадан, ако САЩ и Германия промянат позициите си