На срещата на върха ЕС-Украйна в Киев на 3 февруари ще присъстват председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховния представител на ЕС за външната полтика и политиката на сигурност Жозеп Борел. Те трябва да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски в петък, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според чернова на комюнике, с която се e запознало независимото издание Euractiv, лидерите на ЕС и Украйна възнамеряват да потвърдят, че "бъдещето на Украйна и нейните граждани е в Европейския съюз" и "техния ангажимент да подкрепят по-нататъшната европейска интеграция на Украйна".

Освен това на срещата ще бъде обсъден безмитен достъп за украински износ, достъп до зона без роуминг и включване в единна зона за плащания в евро.

Но въпреки решението да се предостави статут на кандидат на Киев миналия юни, перспективата за влизане на Украйна в близко бъдеще остава малко вероятна, съобщава Euractiv, цитирайки анонимен дипломат от ЕС.

Няколко дипломати от ЕС казаха, че езикът в проектодекларацията е станал "твърде прогресивен за някои от по-скептичните страни-членки и се очаква съпротива от Франция, Германия, Испания, Нидерландия, Португалия, Дания и Белгия".

Френският президент Еманюел Макрон каза миналата година, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към блока.

Украйна е изпълнила почти 70% от задълженията за членство в ЕС

Украйна е изпълнила почти 70% от задълженията за членство в ЕС

Киев иска яснота по процедурите

В лични разговори представители на ЕС, работещи по въпроса, отбелязаха, че Украйна е постигнала значителен напредък в приемането на нов закон за медиите и насърчаването на ключови кандидати за Специализираната антикорупционна прокуратура на страната.

"Като се има предвид, че това е държава във война, те наистина положиха огромни усилия, за да направят това, което процесът на разширяване изисква от тях", каза представител на ЕС, запознат с въпроса.

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС
Обновена

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС

Киев показал с делата си, че изпълнява европейските критерии