ЕС поряза визията на премиера на Великобритания Тереза Мей за бъдещото търговско партньорство, съобщават световни агенции, позовавайки се изтекъл в публичното пространство документ с насоките на съюза на търговските преговори с Лондон.

Мей обяви пет принципа за отношенията с ЕС след Брекзит
Обновена

Мей обяви пет принципа за отношенията с ЕС след Брекзит

Мей очерта визията си за бъдещето на страната и отношенията с ЕС

В инструкциите си до преговарящите от страна на ЕС председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърля възможността за "взаимно признаване" на стандартите в сектори като химикалите, фармацевтиката или финансовите услуги. В същото време се подчертава, че решението на Лондон да напусне единния пазар и митническия съюз ще има "негативни икономически последици".

"Европейският съвет трябва да вземе под внимание повтаряните от Великобритания позиции, които ограничават дълбочината на такова бъдещо партньорство. Напускането на митническия съюз и единния пазар неизбежно ще доведе до търкания", се отбелязва в насоките, като се потвърждава, че ЕС има вариант за по-ограничени търговски отношения с Обединеното кралство след Брекзит, включително "динамично" прилагане на пазарните правила, поискано от Лондон.

ЕС е готов да предложи на Великобритания споразумение за свободна търговия с нулеви мита, което ще покрива всички стоки и вероятно услуги, въпреки че съюзът иска "възможно най-тясно партньорство с Обединеното кралство".

Такова споразумение "не може да предложи същите ползи като при членство", се пояснява още.

ЕС също така иска риболовни права в британски води след Брекзит.

Туск ще даде пресконференция в Люксембург, където се очаква да коментира насоките от работната рамка за бъдещите отношения с Обединеното кралство.

По-късно Туск заяви, че "ние не искаме да изградим стена" с Великобритания, но Брекзит означава отделяне.

Той поясни, че страната ще бъде най-близкият съсед и ЕС иска да остане приятел и партньор на Лондон.

Документът, който все още трябва да бъде одобрен от страните членки, павира пътя на преговорите за бъдещо споразумение за свободна търговия с Лондон.