Европейският съюз планира да удължи санкции срещу ключови съюзници на руския президент Владимир Путин, който е обвиняван за дестабилизирането на Украйна, пише "Блумбърг".

Става въпрос за замразени активи и забрана за пътуване до държави от ЕС за приближени на Путин, което би се случило на фона на сигналите, че САЩ са готови да затоплят отношенията с Москва.

САЩ разхлабват санкциите срещу Русия

САЩ разхлабват санкциите срещу Русия

Позволяват на американските компании да правят сделки с ФСБ

Четирима представители на съюза заявиха, че страните членки възнамеряват да вземат решение до средата на март за удължаване на санкциите срещу повече от 100 руснаци и украинци с още 6 месеца. Сред тях са милиардерът Аркадий Ротенберг, съсобственик на СМП Банк и Инвест капитал банк, и Юрий Ковалчук - най-големият акционер в банка "Русия", поясниха източниците.

ЕС удължи санкциите срещу Русия в областта на финансите, енергетиката и отбраната преди Доналд Тръмп да влезе в Белия дом на 20 януари. Само преди няколко дни стана ясно, че САЩ пък смекчават някои от санкциите срещу Москва.

В същото време външният министър на Русия Сергей Лавров заяви в интервю за австрийския седмичник "Профил", че контрасанкциите на Москва срещу ЕС са в отговор на рестриктивните мерки на Общността и че Русия е направила всичко съвсем честно.

Москва не е инициирала санкциите и няма да ги отмени първа, добави той.

По думите му Русия иначе е готова да свърши своята част за възстановяване на отношенията с Вашингтон.