Европейският съюз поиска от Великобритания да промени предложенията си и да се върне в петък в Брюксел за преговори, съобщават медии.

Дипломатически източници в Общността поясниха, че на британската страна е заявено да преработи представените във вторник предложения и да се върне в Брюксел в петък за продължаване на разговорите. Източниците добавиха, че Европейският съюз е скептичен за постигането на споразумение преди срещата на върха на 21-22 март.

Лондон: Великобритания отлага Брекзит, ако се отхвърли сделката на Мей

Лондон: Великобритания отлага Брекзит, ако се отхвърли сделката на Мей

Парламентът няма да гласува за напускане на ЕС без споразумение

Предложението на главния прокурор на Обединеното кралство Джефри Кокс включват молба за сформиране на "арбитражна комисия", която да вземе решение по въпроса за предпазния механизъм за Ирландия и да анализира позициите на Брюксел и на Лондон. Другото предложение е "мини предпазен механизъм", който покрива само някои елементи, отнасящи се до граничната инфраструктура.

Двете предложения обаче са отхвърлени от главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който предлага промени. Той подчерта, че с второто предложение Великобритания "поставя под въпрос правната стабилност на предпазния механизъм" и се опитва да излезе с "правно решение на политически проблем".

ЕС: Все още няма решение за Брекзит

ЕС: Все още няма решение за Брекзит

Въпросът за предпазния механизъм за Северна Ирландия все още не е разрешен

Междувременно лидерът на мнозинството в Камарата на общините Андреа Ледсъм заяви, че споразумението на премиера Тереза Мей за Брезкит ще бъде гласувано на 12 март.