Великобритания вероятно ще отложи напускането на ЕС, ако депутатите отхвърлят предложението на правителството за Брекзит на гласуването през следващата седмица.

Това съобщи финансовият министър на Обединеното кралство Филип Хамънд, цитиран от "Ройтерс".

Ако Мей не получи одобрението на Камарата на общините, депутатите ще бъдат изправени пред два избора: отлагане на Брекзит или хаотично излизане от ЕС.

Мей изгуби вот в Камарата на лордовете, зовящ за митнически съюз с ЕС

Мей изгуби вот в Камарата на лордовете, зовящ за митнически съюз с ЕС

Tова е потенциално ново главоболие за премиера Тереза Мей

Правителството е много добре наясно каква е волята на парламента по този въпрос. Парламентът няма да гласува за напускане на ЕС без споразумение, отбеляза Хамънд пред радио Би Би Си и добави, че до голяма степен е уверен в това.

Великобритания ще напусне ЕС след 22 дни, но все още не е ясно какъв ще е резултатът от продължаващия вече няколко години процес.

Хамънд предупреди евроскептичните си колеги, че ако не подкрепят споразумението на кабинета, те ще бъдат изправени пред риск от по-тясно икономическо партньорство с ЕС.

Риториката на Тереза Мей популистка като на Тръмп

Риториката на Тереза Мей популистка като на Тръмп

Толкова популист, колкото Доналд Тръмп, Жаир Болсонару и Виктор Орбан

На 15 януари 432 срещу 202 британски депутати гласуваха против споразумението на Мей - най-голямата загуба на правителство в съвременния британски парламентаризъм. Те отхвърлиха сделката заради предпазния механизъм за Ирландия, който има за цел да избегне "твърда" граница със Северна Ирландия.

Междувременно германското списание "Шпигел" пише, позовавайки се на проучване, че 36% от големите компании в Германия, които правят бизнес с Великобритания, подготвят планове за Брекзит без сделка.

Проучването, изготвено от счетоводната фирма Deloitte и германската индустриална група BDI, показва, че само 6% от 262 анкетирани компании очакват Брекзит да не се случи.

Половината компании очакват голяма или много голяма вреда за бизнеса им в случай на Брекзит без сделка.