Европейската комисия прие предложение за директива, която предвижда защита и извън работното място от дискриминация въз основа на възраст, увреждания, сексуална ориентация и религия или вяра.

Проучвания на Евробарометър показват, че голяма част от европейските граждани се обявяват в подкрепа на подобно законодателство.

77 % от запитаните подкрепят мерките за защита на хората от дискриминация в сферата на образованието, а 68 % от анкетираните са за защита в сферата на достъпа до стоки и услуги, информира europebg.

Необходимо е да гарантираме равнопоставеност въз основа на всички критерии, заяви Владимир Шпидла, комисар по трудовата заетост, социалните въпроси и равните възможности.

Мерките, които предлагаме са пропорционални и разумни, каза още комисарят.

Те предоставят правна сигурност на предприятията и на потребителите на стоки и услуги, като същевременно зачитат специфичните изисквания, които съществуват в множество сектори, а също и националните традиции, добави той.

Законодателството ще забрани пряката и непряка дискриминация, както и тормоза и виктимизацията.

За хората с увреждания, недискриминацията ще включва общ достъп, както и принципа на „разумно преустройство", който вече се използва в съществуващото европейско законодателство.

Въпреки това в директивата ще се избягва налагането на неоправдано голяма тежест за доставчиците на услуги, като се отчитат размера и ресурсите на дадената организация, нейната същност, прогнозираните разходи, жизнения цикъл на стоките и услугите, а също и потенциалните ползи за хората с увреждания в следствие на подобрения достъп.

Директивата ще се прилага за частни лица, единствено доколкото те извършват търговски дейности.

Държавите-членки си запазват правото да поддържат мерки, които да гарантират светския характер на държавата, или мерки, свързани със статута и дейността на религиозни организации.

Директивата няма да окаже въздействие върху общоприети практики.

За да се гарантира ефективност на предложените мерки, националните органи за равнопоставеност ще предоставят консултации на жертвите на дискриминация, а организации на гражданското общество ще имат възможност да помагат на жертвите в рамките на правни и административни процедури.

Предложението за директива е част от по-широкообхватен политически подход към недискриминацията, приет също от Комисията, като продължение на Европейската 2007 година на равните възможности за всички.