Представители на Европейския съюз излязоха с предложения за контрол при използване на високорисков изкуствен интелект като лицево разпознаване, което може да заплаши безопасността и правата на хората, информира АП.

Предложените от Европейската комисия регулации включват правила за използване на бързо разширяващи се технологии в системи, които филтрират при кандидатстване в училище, за работа или за заем. Те също предвиждат директна забрана на изкуствен интелект при няколко случая, които се разглеждат като твърде рискови, такива като системи за "социално оценяване", които отсъждат за хората на базата на поведението им и физическите им черти.

Амбициозните предложения са поредният ход на ЕС да поддържа ролята си на световен модел в регулирането на технологиите, изпреварвайки двете суперсили САЩ и Китай.

Представители на ЕС коментират, че са предприели "подход, базиращ се на риска" в опита си да балансират необходимостта от защита на правата и насърчаване на иновациите.

С тези правила ЕС води в развитието на нови световни норми, за да е сигурно, че може да се вярва на изкуствения интелект, обяви еврокомисарят и заместник-председател на Европейската комисия за дигиталната ера Маргрете Вестагер. Тя добави, че с тези стандарти ЕС открива пътя към етичен технологичен свят и гарантира, че блокът ще остане конкурентен в тази сфера.

Вестагер подчерта на пресконференция, че предложенията също включват забрана на "дистанционна биометрична идентификация", такава като използване на лицево разпознаване в реално време, защото "няма място за масово следене в нашето общество".

Но ще има изключения при случаи като издирване на изчезнало дете, престъпник или за предотвратяване на терористична атака или заплаха. Някои евродепутати и правозащитни организации призовават да се премахнат тези изключения, тъй като в бъдеще може да бъде намерено оправдание за масово им прилагане.

Предложените регулации също покриват приложения с изкуствен интелект, които представляват "ограничен риск", такива като чатботове. Хората трябва да са наясно, че комуникират с машина. Повечето приложения с изкуствен интелект няма да бъдат засегнати или обхванати от правилата за защита на потребителите.

Нарушения могат да доведат до налагане на глоби до 30 000 евро или 6% от годишните приходи на компании.

Предложенията подлежат на дебат в Европейския парламент, което означава, че могат да бъдат променени в процес, който може да отнеме няколко години.