Южните беломорски острови на Гърция бяха отбелязани като "тъмночервени" на картата на COVID-19 на Европейския център за превенция и контрол на болестите - ECDC в четвъртък след нарастването на инфекциите, което означава, че всички пътувания до и от региона не са препоръчителни, съобщава "Ройтерс".

13-те острова включва най-популярните дестинации на Гърция за чуждестранни туристи - Миконос, Санторини и Родос - които, заедно, привличат милиони хора всяко лято.

Гърция разчиташе на популяризирането на острови без COVID, за да привлече посетителите това лято, надявайки се, че възстановяването на международните пътувания ще съживи жизненоважната й туристическа индустрия след най-лошата година от десетилетия през 2020 г. Въпреки силния юни несигурността остава за това как ще се развие сезонът.

"Чакаме да видим как ще реагират (туристическите) пазари", каза Манолис Маркопулос, президент на асоциацията на хотелиерите в Родос, където повече от 90% от туристите са от чужбина, позовавайки се на решението на ECDC. 

Германия и Великобритания са най-големите пазари за Гърция.

Тъмночервените зони на картата на ECDC помагат да се разграничат зоните с много висок риск, а също така помага на държавите-членки на ЕС да спазват правилата, изискващи тестване при заминаване и карантина при връщане.

Гърция мисли за ограничения за неваксинирани, но няма да ги спира от магазини на дребно

Гърция мисли за ограничения за неваксинирани, но няма да ги спира от магазини на дребно

Стелиос Пецас предупреди, че ще са ограничени в пътувания и забавления на закрито