Европейският съюз най-вероятно няма да обърне внимание на призива на Лондон да последва САЩ и да наложи санкции на Русия във връзка със случая "Скрипал", обявиха дипломати в Брюксел.

Джереми Хънт очаква от ЕС по-ясен отговор спрямо Русия

Джереми Хънт очаква от ЕС по-ясен отговор спрямо Русия

Наследникът на Борис Джонсън на първа визита - в САЩ

По-рано тази седмица външният министър на Великобритания Джереми Хънт заяви по време на посещение във Вашингтон, че ЕС трябва да увеличи натиска над Русия след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в английския град Солсбъри. Западът обвинява Москва за атаката, Кремъл отрича.

Русия обвини Великобритания, че се опитва да диктува политика на ЕС и САЩ

Русия обвини Великобритания, че се опитва да диктува политика на ЕС и САЩ

Базира се преди всичко на арогантност на Обединеното кралство

Но дипломати от ЕС се съмняват, че Брюксел ще наложи допълнителни санкции. Те се позовават на обичайното разделение в Общността, където някои държави настояват за по-твърда линия на поведение спрямо Москва, а други искат по-голямо сътрудничество и диалог с Кремъл.

"Няма начин. Италия и Австрия, дори и Франция, искат много да работят с Русия", коментира европейски дипломат, цитиран от "Ройтерс".

За да се наложат санкции, всички 28 страни членки трябва да са единодушни.

ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до януари 2019 г. заради ролята й в Украйна.

Много страни членки експулсираха руски дипломати заради случая "Скрипал". Но няколко държави, включително Унгария и Гърция, блокираха допълнителни мерки.