Правителствата на страните членки на Европейския съюз да избягват необявени или ретроактивни промени в схемите за подпомагане на вече направените инвестиции във ВЕИ-сектора и да вземат предвид законните очаквания на инвеститорите за възвръщаемост от направените вложения, препоръча Европейската комисия. Това съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация.

Организацията изрази надежда, че българският кабинет ще следва препоръките на Брюксел, още повече предвид заявеното от комисията намерение, оценката на напредъка в политиките в сектор електроенергетика да се базира на публикуваните насоки.

БФА припомня, в последния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие относно достигането на жизнения стандарт на по‐развитите западноевропейски икономики през 2012 г, се отнемат рейтинг точки на страната ни заради неуспеха й да либерализира енергийния сектор и да изпълни поетите ангажименти в тази област. Причина за допълнително понижение през 2012 г. са действията на правителството, ограничаващи производството на електроенергия от възобновяеми източници, поради които страната ни изгубва доверието на инвеститорите.