Разполагането на европейската мисия в Грузия приключи и членовете й се срещнаха с представители на руските сили, за да обсъдят изтеглянето им от региона, е съобщил представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Според споразумението, постигнато с посредничеството на Франция след войната между Русия и Грузия през август, руските сили трябва да се изтеглят до 10-ти октомври в две „ зони за сигурност", непосредствено до Абхазия и Южна Осетия.

Повече от 300 служители на ЕС цивилни наблюдатели са разположени в западната част на Грузия.

„Те ще бъдат готови да започнат мисията си в ранните часове на 1 октомври", е заявил европейският представител, пожелал анонимност. „На техническо ниво вече проведохме срещи с руски експерти."

Организацията за сигурност и сътрудничесвто в Европа също поиска да изпрати след конфликта 100 наблюдатели. 20 от тях вече пристигнаха, но разполагането на другите 80 беше блокирано от Русия.

Русия настоява наблюдателите да не могат да действат на територията на двете републики, чиято независимост Москва призна. Близо 7 600 руски войници ще останат на територията на Абхазия и Южна Осетия.