В Европейския съюз са регистрирани 450 000 смъртни случая повече между март и ноември 2020 г. в сравнение със средното ниво предходните години, показва изнесената статистика от Евростат, цитирана от "Политико".

Увеличението е достигнало пик - 40% увеличение от средните нива - през ноември.

Изследователите са изчислили "прекомерните смъртни случаи" като процент на допълнителните смъртни случаи в сравнение със средните нива между 2016 и 2019 г. Те са изчислили осреднените данни в ЕС, използвайки информацията от всички държави членки с изключение на Ирландия, която не е представила статистика.

Според данните след ноември е регистриран по-малък пик през април, по време на първата вълна на коронавируса, когато смъртните случаи са 25% над средните нива. След април смъртността намалява в началото на лятото, но започва значително да се увеличава от август.

Пикът през ноември е особено голям в България, Полша и Словения, където има над 90% увеличение след ниска смъртност през април.

През ноември Белгия регистрира близо 60% увеличение, а Италия и Австрия - близо 50%.

Данните ясно съвпадат със случаите на коронавирус и смъртността от вируса, но от Евростат подчертават, че статистиката не разграничава различните причини за смъртността. От службата обаче поясняват, че смъртността над средните нива е "обща мярка за смъртността от пандемията от коронавирус".