Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС за „обща позиция” в отговор на мигрантската криза и защита на границите на съюза, съобщава „Франс прес”.

Преди двудневната среща на върха на ЕС, която ще се проведе в четвъртък и петък, Меркел изтъкна, че „основното нещо сега е да има обща позиция по това как да охраняваме външните граници, и тук планът ЕС-Турция предлага добро решение”.

Канцлерът, остро критикуван за политиката на отворени врати към мигрантите, подкрепя план, включващ Турция да подсили границите си и да изпрати определен брой бежанци към Европа на година, където те ще бъдат разпределени с квотна система.

Обаче голяма част от страните не са много ентусиазирани относно идеята. Вишеградската четворка, Полша, Чехия, Словакия и Унгария, открито се противопоставя на предложенията на Меркел. Четирите държави обещаха да помогнат на Македония и България да затворят границите си с Гърция.

„Ние ще разговаряме на предстоящия Европейски съвет как можем да работим заедно за защита на външните граници, и аз искам да работим съвместно по дневния ред ЕС-Турция, който е решен от 28-те страни членки”, каза Меркел на съвместна пресконференция с президента на Шри Ланка в Берлин преди да се отправи към германския парламент за дебат, свързан с темите на срещата на върха.

Тя призна, че „казусът за квотите в момента не е приоритет” за ЕС.

ЕС трябва да работи с Турция, за да помогне за „драстично и дълготрайно” намаляване на притока от мигранти, каза германският лидер.

Меркел коментира и други теми. Според нея хуманитарната ситуация в Сирия е „нетърпима”. Тя отново повтори призива си от понеделник за създаване на забранена за полети зона на турската граница.

По-рано днес Русия обяви, че подобна зона на територията на Сирия трябва да бъде одобрена от Дамаск и от Съвета за сигурност на ООН.

САЩ и Русия започнаха работа по примирие в Сирия

САЩ и Русия започнаха работа по примирие в Сирия

Ведомството отбеляза, че руски и американски

По отношение на исканите от Великобритания реформи в ЕС, тя смята, че повечето са „оправдани”.