Европейският съюз постигна споразумение за санкциониране на партии, които злоупотребяват с лична информация по време на избори, информира "Политико".

Европейският парламент и страните членки на ЕС се договориха за нови изборни правила, които предвиждат налагане на глоби на европейска партия, която е злоупотребила с лични данни, за да повлияе на избиратели.

Решението идва след скандала с британската аналитична фирма Cambridge Analytica, която незаконно е използвала информация от 87 милиона потребители във "Фейсбук".

Споразумението на европейските институции цели да попречи на политически групи в ЕС да използват данни за оказване на влияние върху поведението на избирателите преди вота за Европейски парламент.

"Скандали като Facebook/Cambridge Analytica показват, че е необходимо да се предотврати злоупотреба с данни по време на политически кампании", се казва в съобщение на европарламента.

Институциите не посочват в какъв размер ще са глобите, които могат да се налагат на политически организации като Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти.

Текстът беше представен от Европейската комисия през септември 2018 г.

Парламентът и Съветът трябва да приемат финалния текст.