Европейските власти подготвят редица инициативи за укрепване на сътрудничеството с Вашингтон след встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън, който спечели президентските избори в САЩ, пише вестник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, предаде ТАСС.

САЩ се изтеглят от Ирак и Афганистан

САЩ се изтеглят от Ирак и Афганистан

Това става преди Байдън да влезе в Белия дом

Според източниците представители на европейските власти, конкретно в Берлин, Париж и Брюксел, очакват да постигнат договорености с Байдън за изграждане на по-тясно трансатлантическо сътрудничество в сравнение със сегашните отношения с президента Доналд Тръмп. Единият от източниците отбеляза, че ЕС се страхува от ситуация, при която отношенията между САЩ и страните членки на Общността остават на същото ниво заради липсата на инициативи от страна на европейските власти.

В тази връзка европейските политици подготвят редица предложения, които ще отправят към администрацията на Байдън.

Германия предполага: Байдън ще ревизира решението на Тръмп да изтегли войските на САЩ

Германия предполага: Байдън ще ревизира решението на Тръмп да изтегли войските на САЩ

Германският военен министър продължи да отхвърля идеята за европейска стратегическа автономия

Те конкретно ще засегнат теми като присъствието на американските сили в Сирия и Афганистан, участието на Вашингтон в разрешаването на въпросите около иранската ядрена програма и връщането на САЩ в Световната здравна организация. Байдън увери, че ще върне държавата в Световната здравна организация и Парижкото споразумение за климата. Европейците също ще настояват за по-продуктивен и колективен подход по отношение на Китай.