Кметът на Лондон Садик Кан предупреди ЕС да не притиска Великобритания на преговорите за Брекзит, подчертавайки, че всички ще пострадат от последствията, информира "Франс прес".

По време на посещение в Брюксел ден преди Обединеното кралство официално да задейства процедурата за напускане на ЕС Кан призова премиера Тереза Мей да гарантира правата на гражданите на ЕС на Острова.

"Не е нужно ЕС да изпраща послание или да всява страх чрез оказване на натиск на Великобритания", каза той пред вестник "Политико".

"Лошо споразумение за Брекзит, което вреди на Лондон, ще навреди и на ЕС", добави той преди да се срещне с шефа на Европейския парламент Антонио Таяни.

Кметът на Лондон също предупреди, че ако бизнесът се изнесе от Лондон - водещият световен финансов център, той "ще напусне Европа и ще се прехвърли в Ню Йорк или Сингапур".

Лош Брекзит наистина е ситуация, при която всички губят, смята той.

Лондонският кмет призова Мей бързо да се съгласи за защита на правата на три милиона граждани на ЕС, които живеят във Великобритания, включително 1 милион в Лондон.

Непоколебимото гарантиране на правата им да останат във Великобритания би било перфектен жест на добра воля, смята той.

След срещата Таяни заяви, че ще работи здраво за постигане на справедлива и порядъчна раздяла между ЕС и Обединеното кралство.