Европейският съюз следи отблизо ситуацията около решението на Турция да обяви посланици на 10 държави за персона нон грата. Това заяви в понеделник на пресконференция в Брюксел Петер Стано.

"Разбира се, взехме под внимание и следим ситуацията много внимателно. Цялата тази ситуация е сериозен въпрос", каза той.

В същото време Стано подчерта, че е твърде рано да се коментира ситуацията, тъй като Анкара все още не е уведомила официално участващите държави за своето решение. "Страните все още не са уведомени, така че все още няма да коментираме", каза той.

Обвиняват Ердоган, че гони посланиците, за да отклонява вниманието от проблемите

Обвиняват Ердоган, че гони посланиците, за да отклонява вниманието от проблемите

На фона на икономическите трудности в страната

Турският президент Реджеп Ердоган каза по-рано в събота, че е инструктирал външното министерство да обяви посланиците на 10 държави за персони нон грата, за изявление във връзка с процеса срещу правозащитника Осман Кавала.

Турският президент критикува в четвъртък посланиците на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, заявявайки, че се намесват в съдебните дела на страната. Както съобщи анадолската информационна агенция, те бяха призовани в турското външно министерство.

Кавала, обвинен от турските власти в участие в опита за преврат, бе задържан на 18 октомври 2017 г. на летището в Истанбул. На 1 ноември същата година съдът постановява задържането му за "опит за промяна на конституционния ред и сваляне на сегашното правителство". Турските власти също считат Кавала за замесена в протестите, които се проведоха през 2013 г.

През февруари 2020 г. съд в Истанбул реши да оправдае и освободи активиста, но по-късно същия ден прокуратурата отново разреши задържането му.

Германия се чуди на Ердоган и още чака заповед за изгонване на посланика си от Турция

Германия се чуди на Ердоган и още чака заповед за изгонване на посланика си от Турция

Страната не е получила официално уведомление от Анкара във връзка с изявлението на Ердоган