Европейският съюз трябва да "каже истината право в очите" на Унгария за заграбването на властта. Това призова бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също разкритикува незадоволителната солидарност по отношение на северните страни членки към южните европейски държави в борбата с коронавируса.

Юнкер разкритикува незадоволителния отговор на Брюксел по отношение на решението на унгарския парламент да позволи на премиера Виктор Орбан да управлява с укази за неопределен период от време.

ЕК готова да предприеме действия срещу Унгария заради Орбан

ЕК готова да предприеме действия срещу Унгария заради Орбан

Фон дер Лайен: Повтарям, ако е необходимо, аз съм готов да предприема необходимите мерки

"Не успяваме да разрешим конфликта Изток-Запад, защото унгарците действат извън всякаква разумна зона", каза Юнкер в интервю за "Политико".

"Казах си, че сега с новото законодателство, което влезе в сила в Унгария, правителствата и Комисията трябва да кажат истината право в очите", подчерта Жан-Клод Юнкер.

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Законодателството е остро критикувано от унгарската опозиция,

Комисията при Урсула фон дер Лайен и европейски правителства не посочиха конкретно Будапеща, но изразиха притеснение, че мерките срещу коронавируса нарушават върховенството на закона.

Юнкер смята, че ако се посочи конкретно Унгария, няма да има непосредствен ефект, но ще стане поясно и че в крайна сметка, когато стане въпрос за спазването на върховенството на закона, недвусмисленият език ще се брои.

Бившият председател на Европейската комисия предупреди, че никой няма да спечели от подклаждания конфликт между Севера и Юга.

Жан-Клод Юнкер очаква "много по-голям" евробюджет за 2021-2027 г., което според него е правилният инструмент за справяне с икономическите последици от коронавируса.

По думите му "коронабондовете" - общ дългов инструмент - не са отговор на сегашната криза, тъй като ще отнеме месеци за подготвянето им, но Юнкер подчерта, че не е против идеята като цяло.

Иначе той похвали бързите действия на Европейския съюз в борбата с коронавируса и конкретно управлението на Урсула фон дер Лайен.