Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия с още шест месеца.

В съобщение на Съвета се казва, че санкциите срещу конкретни сектори на руската икономика ще останат в сила до 31 януари 2020 г.

Решението е взето след докладите на канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон пред Европейския съвет на 20-21 юни 2019 г. за състоянието на изпълнение на Минските споразумения, което е пряко свързано с поддържането на санкциите.

Европейският съвет призовава за спешно възобновяване на преговорите за изпълнение на споразуменията и приемане на мерки за изграждане на доверие сред страните. В този контекст лидерите на ЕС единодушно се съгласиха да се удължат санкциите срещу Москва. Съветът формализира това решение днес с писмена процедура.

Мерките са насочени срещу финансовия, енергийния и отбранителния сектор, както и върху стоки с двойно предназначение. Те са въведени за първи път на 31 юли 2014 г. за период от една година в отговор на действията на Русия в Украйна.

В допълнение ЕС наложи санкции срещу 170 физически лица и 44 юридически лица, които остават в сила до 15 септември 2019 г. и рестриктивни мерки срещу Крим и Севастопол до 23 юни 2020 г.

Преди дни президентът на Русия Владимир Путин удължи санкциите срещу ЕС до края на следващата година.