Шефът за външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви, че удължава срока на механизма за уреждане на спорове по ядрената сделка с Иран от 2015 г., информират агенции.

Нетаняху за Иран: Светът не се обединява срещу най-антисемитския режим на планетата

Нетаняху за Иран: Светът не се обединява срещу най-антисемитския режим на планетата

Той многократно сравни Ислямската република с Нациска Германия

Механизмът беше задействан от Франция, Германия и Великобритания.

"Постигнато е споразумение, че е необходимо повече време заради сложността на проблемите. Срокът следователно е удължен", се казва в съобщение на Борел.

Този ход дава повече време на европейските държави да се опитат да убедят Иран да се върне към изпълнение на договореностите по сделката.

Борел каза, че се е консултирал с Китай, Русия, Германия, Великобритания и Франция. По думите му всички те са решени да спасят споразумението.

Макрон се зарича да e безпощаден с Иран, Рохани не му остава длъжен

Макрон се зарича да e безпощаден с Иран, Рохани не му остава длъжен

"Иран няма да има атомна бомба."

На 14 януари топ дипломатът на ЕС беше уведомен от Париж, Лондон и Берлин, че задействат механизма за уреждане на спорове. С решението на теория започна 15-дневен процес по разрешаване на спорните въпроси с Иран. На практика обаче не е ясно кога този 15-дневен период трябва да започне, защото Иран официално не е признал процеса за консултации.

Борел отбеляза, че съвместната комисия, която регулира ядрената сделка, ще се срещне през февруари, но все още не е съгласувана конкретна дата. Срещите обикновено се провеждат във Виена, но също може в Ню Йорк или Женева.