Европейският съюз публикува списък с американски стоки за 20 милиарда долара, които потенциално могат да бъдат обложени с мита, съобщават от Европейската комисия.

Европейската комисия днес започна обществена консултация за предварителен списък с продукти от САЩ, върху които ЕС може да предприеме контрамерки в контекста на продължаващия спор с американците за Boeing в Световната търговска организация (СТО).

Тръмп плаши ЕС с мита върху стоките, ако няма преговори

Тръмп плаши ЕС с мита върху стоките, ако няма преговори

Относно Китай той е убеден, че САЩ "ще получи това, което трябва да получи"

Консултацията ще продължи до 31 май 2019 г.

На 11 април 2019 г. Световната търговска организация прие финалния си доклад по спора с Boeing. В него се потвърждава, че американските държавни субсидии за Boeing продължават да нанасят значителна вреда върху Airbus, включително и изгубени сделки.

Обществената консултация има за цел да събере мненията на инвеститори, които могат да бъдат засегнати от планираните мерки.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обяви, че европейските компании трябва да се конкурират при равни и справедливи условия. Според нея решението на СТО е важно. Тя поясни, че ЕС не иска да се налагат митата, но са готови с контрамерките в случай, че не се стигне до решение. Малмстрьом смята, че все още е възможно да се разреши този дългогодишен спор чрез диалог.

ЕС остава открит за дискусии със САЩ, обяви еврокомисарят.

В списъка влизат от самолети до химикали, селскостопански продукти и други. Те представляват общо 20 милиарда долара американски износ за ЕС.

В ранната фаза на този спор (през 2012 г.) ЕС отправи молба към СТО да разреши контрамерки за 12 милиарда евро, което е равносилно на нанесените щети върху Airbus с оказваната от САЩ помощ за Boeing. На базата на тази молба обаче СТО назначи арбитраж за установяване дали нивото на контрамерките е подходящо. На 11 април 2019 г. организацията потвърди, че САЩ не са предприели съответните мерки за спазване на правилата на СТО за субсидиите.

Окончателният списък на Брюксел ще бъде изготвен в съответствие с решението на арбитража в близко бъдеще.

Вашингтон има програма за субсидиране на Boeing до 2040 г. Самолетната компания се очаква да получи около 6 милиарда долара данъчни отстъпки за периода 2006-2040 г.