От Екологичното сдружение "За Земята" информират, че се засилва натискът в ЕС за дерегулация на новото поколение генетично модифицирани продукти, съобщи БНР.

Повод за тяхната изява е Световния ден срещу ГМО - 8 април. Екозащитниците призовават организмите, получени от новите техники за генна модификация, да останат в обхвата на европейските разпоредби.

От своя страна ГМО-индустрията, която предлага новите продукти, настоява за облекчения и освобождаване от строгите правила, с които се съобразяват другите ГМО.

От Европейската комисия водят консултации със заинтересованите страни, за да реши дали ГМО продукти, произведени чрез набор от нови техники, да бъдат изключени от европейските регулации.

"Виждаме една голяма несъразмерност на участниците в тези консултации и са предимно от средите на бизнеса, които стоят зад тези ГМО. Много малко има независими научни изследователи, много малко фермери, много малко граждански организации", каза Ивайло Попов от инициативата "За Земята". Според него това означава, че ЕК се опитва да върви към дерегулиране на тези култури".

Попов допълва, че в публичното пространство се обсъждат предимно ползите от новите ГМО, отколкото въпросите за потенциалните рискове.

"Как ще се намали употребата на пестициди, как ще се борим с климатичните промени - един добър пиар, но нищо общо с реалността", каза Попов.