Естония е разработила приложение, което може да служи като дигитален "паспорт на имунитета", позволяващ на потребителите с антитела да показват на работодателите и други своя намален риск от разпространение на коронавирус.

Приложението Immuunsuspass (ImmunityPassport), което се тества през този месец, е разработено от техническите фирми Transferwise и Guardtime в сътрудничество със здравни специалисти за неправителствената организация Back to Work.

СЗО за коронавируса: Все още не е приключило

СЗО за коронавируса: Все още не е приключило

Епицентърът на пандемията в момента е в държавите от Централна, Южна и Северна Америка

"Приложението, което създадохме, може да предостави необходимите данни на училищата и работодателите, за да им помогне да вземат решения", съоснователят на TransferWise Таавет Хинрикус каза за АФП.

"Въпреки това, преди да бъде приет за широко приложение, трябва да постигнем научен консенсус относно имунитета на COVID-19."

Приложението позволява на потребителите да имат достъп до резултатите от тестовете си COVID-19 в продължение на час след доказване на самоличността им. Те могат също да споделят резултатите с други, използвайки QR-код, който изтича след минута.

Разработчиците казват, че това гарантира, че резултатите от имунитета са актуални и са защитени от неправомерно споделяне.

В бъдеще потребителите също ще имат достъп до данните си за ваксинация.

Световната здравна организация пусна предупреждение в края на април, че няма "достатъчно доказателства", които да дават на хората "безрискови сертификати", но часове по-късно се появиха с гръб с променена декларация.